Therapie met assistentie van het paard

Aanpak

 

Bij Bewust veerkrachtig kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor therapie met assistentie van het paard.  

 

In de volksmond wordt er vaak gesproken over hippotherapie, maar deze term komt niet overeen met het aanbod van Bewust veerkrachtig. Bij hippotherapie wordt het paard voornamelijk ingezet omdat zijn bewegingen en stimuli de functionaliteit van een persoon verbeteren en dit vooral op motorisch vlak.

 

Ik richt mij uitsluitend op de psychologische of (ortho)pedagogische ondersteuning van mensen met behulp van het paard, gezien ik psychologisch geschoold ben.

 

Een ondersteuning is mogelijk wanneer je moeilijkheden ondervindt om zaken aan te pakken zoals jij dit zou willen. Mogelijks is dit gelinkt aan een specifiek probleem zoals faalangst, ADHD, autisme, depressie... maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het is eveneens mogelijk dat je het lastig vindt om jezelf te mogen zijn, je grenzen aan te geven aan anderen of dat je veel stress ervaart in een specifieke situatie.    

 

Therapie met assistentie van het paard is zinvol wanneer je moeilijkheden ervaart op een specifiek levensdomein en je hier graag verandering in wil brengen. We gaan oplossingsgericht aan de slag met je hulpvragen en werken ervaringsgericht met behulp van het paard.

 

Wil je graag meer te weten komen over de meerwaarde die paarden hierin kunnen bieden, lees dan hier verder.

 

Binnen de therapie met assistentie van het paard, is paardrijden niet het doel op zich.

Indien je naast het leren paardrijden geen andere hulpvragen hebt, verwijs ik je graag door naar een manège om paardrijlessen te volgen.

Praktisch

 

Er is geen voorkennis van paarden vereist om deel te nemen aan de sessies. 

 

De sessies kunnen zowel in het Nederlands als in het Frans doorgaan.

 

Tarief: individuele sessie van 1u: €80.

 

Indien u op een afspraak niet aanwezig kan zijn, vragen wij u om 48u op voorhand te verwittigen. Afspraken die niet of laattijdig worden afgebeld, worden aangerekend.

 

Graag vragen wij u om niet onverwachts een bezoekje te brengen aan Hoeve Vreckom teneinde de privacy van de eigenaars te respecteren. Voor het maken van afspraken vragen wij u om telefonisch of per e-mail contact op te nemen met Bewust veerkrachtig. 

 

Tijdens een sessie worden personen die niet deelnemen gevraagd om even op afstand te wachten tot de sessie verlopen is. Dit geldt eveneens als je iets vroeger aankomt op je afspraak dan gepland.

Dit wordt gevraagd omdat er gewerkt wordt binnen een therapeutische context en we de privacy van éénieder willen respecteren.

 

Veiligheid:

 

-Voor de veiligheid geldt er een algemeen rookverbod op Hoeve Vreckom.

 

-Paarden worden enkel onder toezicht van iemand van Bewust veerkrachtig van de stal of van de weide gehaald.

 

-Wanneer er met de paarden gewerkt wordt, is het gebruik van een paardrijhelm verplicht. Er worden helmen in verschillende maten ter beschikking gesteld. Het dragen van een paar stevige gesloten schoenen of laarzen is eveneens een vereiste. Het dragen van een bodyprotector is niet verplicht maar wordt aangeraden.

 

-Een verzekering waarin je lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid betreffende het gebruik van paarden gedekt is, is verplicht als je wenst deel te nemen aan de therapie met assistentie van paarden bij Bewust veerkrachtig.

Bewust veerkrachtig is als club aangesloten bij Paardensport Vlaanderen. Op die manier kan de sportverzekering van Paardensport Vlaanderen aangeboden worden die leden verzekert voor hun burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen tijdens de sessies.

Indien je niet van dit aanbod wenst gebruik te maken, vragen we om dit schriftelijk kenbaar te maken via het daarvoor bestemde document en een aansluitingsbewijs voor te leggen van je verzekering die bovenstaande zaken dekt.

 

Clublidmaatschap en basisverzekering C Paardensport Vlaanderen: €27/jaar                           

                                                                     

Met de basisverzekering ben je verzekerd voor activiteiten georganiseerd op initiatief van Bewust veerkrachtig én op initiatief van alle andere clubs die aangesloten zijn bij Paardensport Vlaanderen.

Raadpleeg hun website om de polis van de aangeboden basisverzekering te lezen.    

Paardensport Vlaanderen voorziet ook uitbreidingen op deze basisverzekering.

 

 

Locatie: alle sessies vinden plaats op Hoeve Vreckom     

             

Hoeve Vreckom 

Vreckom 8

9400 Ninove (Denderwindeke)

         

! opgelet i.v.m. het adres en de gps aanwijzingen! 

Wanneer je het adres ingeeft in google maps, kom je aardig in de buurt, maar dan ben je er nog niet! 

Geef Nino-trac bvba in (dit is op 650m van je bestemming) en volg nadien onderstaande aanwijzingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je vanuit het centrum van Denderwindeke komt en je Nino-trac (een handelaar in landbouwmachines) aan je linkerkant ziet, volg je 350m de weg tot het eerste kleine zijstraatje aan je rechterhand. Deze zijstraat heet tevens Vreckom, alleen herkent googlemaps deze straat niet als Vreckom, vandaar de verwarring.

Aan het einde van de straat kom je onderstaande vierkantshoeve tegen. 

 

Je bent aangekomen op Hoeve Vreckom!